Hep Yeşil

Yenidoğan bebeklerinin sevincini kutlamak için aralarında ufak bir akşam yemeği yiyen çiftin masasında bir şampanya şişesidir kahramanımız. En coşkulu anlarda elde gezerken, bir anda içindekilerin boşalmasıyla kendini sokaktaki çöp tenekesinin yanında bulur. Küçük bir çocuk kendisini bulup geri dönüşüme götürerek, çok seveceği bir süs eşyası haline döndürene dek ufak tefek maceralar yaşar bir bilinmezlik içinde.

hep-yesilÇocuklara geri dönüşümü anlatabilmek maksatlı hazırlandığını düşündüğüm bu kitabı eleştirmek maksatlı bir yazıdır bu aslında. İçki kavramının yer almasını bir çocuk kitabı için doğru bulmadım, her kesimden çocuğa hitap etmelidir çocuk kitapları ve içkinin küçük zihinlerde kutlama anında başvurulacak yegane içecek olarak lanse edilmesi de hoş olmamış. Geri dönüşüm kavramının anlatılabilmesi için bir cam şişenin kendi dilinden değil de, başka bir gözden anlatılması daha doğru olurdu. Çünkü, çocuklar buldukları çöpleri cam,plastik, kağıt oluşlarına göre kategorize ederek, her biri için ayrılan yere atar ve bu çöpler geri dönüşüme gittiğinde hepsi bir arada işlemden geçer. Bir hikaye kahramanını “öldürüyor” olmak doğru olmadığı için, onu bulan kız çocuğu kendine özel bir eşya yaptırıyor görünüyor mutlu son olması için. Oysa başka bir dilden anlatılıyor olsa daha etkili ve gerçekçi olurdu sanırım. Tekrar okumamı istemedikleri birkaç kitap oldu şimdiye kadar ve Hep Yeşil de bunlardan birisi.

Çocuk kitaplarını tanıtıp özetlerken genellikle çocukların ilgisini çekenlere yer veriyorum ve bundan sonra da öyle yapacağım. Çünkü çocuk kitaplarında hedef kitle onlar olduğuna göre, güzele ve çirkine de onlar karar versin istiyorum. Bir yetişkin gözünden kitabın nasıl göründüğü, içeriğinin, görsellerinin yine bir yetişkin gözünden nasıl olduğundan ziyade çocukların ilgisini çekti mi, beğendiler mi, devamlı oku(t)mak istediler mi sorusunun müspet cevabı dahilinde yazmaya devam edeceğim inşaAllah…

(Sadece okul öncesine yönelik kitaplar yer almayacak, ilkokul seviyesi için de kitap tanıtımlarımız zaman içerisinde sizlerle olacak, takipte kalın… 😉   )

Hep Yeşil” için 2 yorum

  1. Merhaba,19,03,2018 Salyangoz Salsal Serisi isimli yazınızın giriş kısmı aşağıdaki şekilde. fakat önerdiğiniz kitap (Hep Yeşil) bir şampanya şişesi hakkında. sanırım gözünüzden kaçtı. hassasiyetinize inanarak sadece uyarmak istedim.

    Selametle

    ”Öncelikle şunu söyleyeyim: Tanıttığım bütün kitaplar İslami bir süzgeçten ŞAHSIM tarafından geçirilmiş kitaplardır. Örfen, dinen, ahlaken faydalı bulduğum kitapları, diğer çocuklar da faydalansın diye tanıtıyorum”

    Beğen

    1. Keşke gerçekten okuyan bir toplum olsak da ben de buna inanabilsem. Hep Yeşil isimli kitabı anlatan yazımı gerçekten okudunuz mu çok merak ettim şimdi. Önerdiğiniz demişsiniz, önermedim eleştirdim. yazıyı okusaniz “bu bir eleştiri yazısidir” dediğimi en azından görebilirsiniz. Şampanya şişesi olduğunu da özellikle belirtmisim, içki ve kutlama mantığının çocuk kitaplarinda yer almasını yanlış bulduğumu da.oyleyse neden beni uyardiniz onu anlayamadim.

      Beğen

Yorum bırakın