Neşeli Kurabiyeler

Çocuklar kurabiyeyi yapmayı da yemeyi de çok seviyorlar. Hatta bana öyle geliyor ki, yapmayı yemekten daha çok seviyorlar. Bazen “hadi anne şekilli kurabiye yapalım mı?” sorusu, “Benim canım çok sıkıldı, eğlence arıyorum aslında kendime” demekle eş anlamlı oluyor. İnsan için bir şeyler ortaya koymanın mutluluğu paha biçilemez, işe yaradığını hissetmek çok güzel; basit bir kurabiye yapımı da çocuk dünyasında işte böyle sanki. Üretiyoruz ve kendi ürettiğimizi tüketiyoruz. Satın alma olmadan, içerisinde ne var acaba şüphelerinden uzak üstelik. Basit bir kurabiye yapımı demeyin, sadece çocuklarla “nitelikli zaman” demeyin, bence çok derin mevzu kurabiye yapmak. Hele şekilli ise,neşesinden yenmez, biz de o yüzden adını “neşeli kurabiyeler” koyduk. (Niloya’dan da esinlenmiş olabiliriz, evet).

Abur cuburdan olabildiğince kaçınmaya çalışıyorsanız, bu sizin olabildiğince(!) fazla mutfakta vakit geçirmek zorunda olduğunuz anlamına geliyor. Biri gelip cips istiyorum der, ötekisi kurabiye, sonra gelir kek isterler, biri kekle yetinmez pasta ister. Tamam, aralarda çerezler, meyveler de atıştırmalık ama bunların cazibesi ve tadı tabi çok bambaşka.  Kurabiye olayının en güzel yanı bir seferde çok miktarda kurabiye elde etmek, bunları kavanoza koyup üç beş günde tüketilecek şekilde yaymak;hatta arka arkaya değil aradan bir hafta filan geçtiğinde de ortaya çıkarabilmek. Yapımına çocukları ortak edebildiğimiz ve uzun süren bir etkinlik oluyor aynı zamanda, bir kek çırpsan kaç dakika sürecek yani..

Tamam çok uzattık tarifi bekliyorsunuz sanırım. Veriyorum:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 3 su bardağı un
  • vanilya
  • yarım paket kabartma tozu
  • tarçın(göz kararı koklayarak hamuru karar verebilirsiniz)
  • dövülmüş ceviz(yine göz kararı)

20161229_102649.jpgBütün malzemelerle bir hamur yoğuruyoruz, hamuru dinlendirsek daha kolay şekil alıyor ama ben bu malzemelerle yapınca direkt açıyorum oluyor yani. Sonra çocukları çağırıyoruz, herkes istediği şekillerden başlayarak ve dönüşümlü kullanarak kurabiyelerini yapıyor, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz ve önceden ısıttığımız fırında 150-180 derece arası(fırına göre değişiyor) pişiriyoruz. Mis gibi yayılan tarçın kokusu eşliğinde, gidip gelip fırına bakan minikler ile renkleri iyice kızarmadan fırından aldığımız kurabiyeleri afiyetle yiyoruz. Allah’ın verdiği bütün nimetlere,başta çocuklarımız için, sonra bu yiyecekler için ve onları yapabilecek güç kuvvet, sağlık verdiği için ve her şey için şükrediyoruz…Afiyet olsun… Hadi mutfağa…

Not: Tarifin orjinali tabi ki Cahide abla’dan. Mutfakta denemek istediğiniz her tarif için gözü kapalı güvenebilirsiniz ve çocuklar için de evde her şeyi kendimiz yapabileceğimiz tariflerle dolu zengin bir içeriğe sahip.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s