Oyun Önerisi: İngilizce tombala

Tombalayı zaten hepimiz biliyoruz. Bu oyunu, o mantıkla hazırladım. Normalde bu şekilde hazırlanmış kartlar yurtdışında satılıyormuş; hatta burada da satılan yerler varmış. Fakat biliyorsunuz ki özellikle böyle özgün ve çocuklara yönelik şeylerin gereksiz bir pahalılığı var. Ayrıca satın almaya yönlendiren şeylerden kaçınıp, üretmenin güzelliğinden sürekli bahsediyorken, kendimizin de benzerini yapabileceğimiz nesneleri değerlendirmemiz güzel olur. (Böyle yeri gelmişken sürekli dokundurduğumun ve kendimi tekrarladığımın farkındayım ama gerçekten durum böyle! Bizi sürekli satın almaya yönlendirdiği gibi bu tür ürünler, bunları alıp yapan anneleri görünce de aramızda “e tabi paraları var, alıp yapıyorlar, tuzları kuru. Bizim imkanlarımız yok. O yüzden bizim çocuklarımız mahrum kalıyor” diye düşünen anneler var. Oysa her şeyin hazırını elde etmeye gerek yok. Bizim çocuklarımız hiç de mahrum kalmaz biraz emek verir ve istersek.)

20170306_122922.jpgİngilizce tombalayı şöyle hazırlıyoruz: Önce büyük beyaz kağıda bildiğimiz tombala düzeneğini hazırlıyoruz bir cetvel yardımı ile.(Aceleye geldi benimki. Sonradan düşündüm kurşun kalemle çizmesek, silinmeyecek renkli bir kalemle çizsek, sadece içindeki yazıları kurşunla yazsak, aynı düzeneği değiştirerek farklı kelimeler ile sürekli kullanabiliriz. Siz öyle yapın yeni hazırlarken.) Hazırladığımız kare kutucuklara bir boşluk bırakacak şekilde İngilizce kelimeler yazıyoruz.Boşluk bırakmak dikkatlerini daha kolay toplamaları ve düzeneğin karmaşadan kurtulması için gerekiyor. Sonra aynı kelimeleri, hazırladığımız kare beyaz kağıtlara yazıp, onları bir poşete koyuyoruz(bkz.buzdolabı poşeti). Şimdi her şey hazır, oyun başlasın!

Torbadan kelime çekip onu okuyoruz(telaffuzunu da pekiştirmiş oluyoruz). Çocuk da önündeki tombala kağıdında kelimeyi bulmaya çalışıp üzerine koyuyor. Aynı anda kelimeyi tekrarlamasını da istiyorsunuz. Hem eğleniyor, hem öğreniyor. Düzeneği hazırlarken mesela hayvanları çalışıyorsunuz, o gün o oyunda sadece hayvanlardan oluşan kelimeler yazabilirsiniz. Ya da diyelim meslekleri çalışıyorsunuz böyle. Kategori şeklinde yani.

Oyunun kafamdaki birkaç varyasyonu da şöyle henüz hayata geçiremedim ama yazarken aklıma geldi. Okul öncesi, okuma-yazma bilmeyenler için mesela sayıları ve renkleri öğretebiliriz. Bunu yaparken, tombala içindeki kareleri boyayabiliriz ve çektiğimiz torbadan çıkan renk hangisi ise üzerine koymasını bekleriz. Ya da sayıları gördüklerinde tanıyanlar için kutulara sayıları yazarız. Mesela 1 geldi, ONE deriz, 1’in üzerine koyar kağıdı gibi. Üşenmeyip her seferinde yeni düzenek hazırlarım derseniz, pritt ile kelimelerin olduğu kare kağıtları düzeneğe yapıştırmasını isteyebilirsiniz.

20170306_123614.jpgİkincisi de bunu bir toplu oynanan tombala oyununa çevirebilirsiniz yarışma gibi. Birkaç arkadaş bir araya geldiklerinde herkesin önüne farklı kelimelerin yazdığı düzenek kağıtlardan koyarsınız. Siz tombaladan kelime çektikçe, herkes kendi önündeki kağıtta hangisi yer alıyorsa onu bulur ve koyar. Önce kelimeleri biten kazanır!

Hadi bakalım. Hem eğlenip, hem öğrenmeye….

 

Yorum bırakın