Uykudan Önce Altı Masal

Okul öncesi dönem diye adlandırdığımız 7 yaşından küçük çocuklar için aldığımız kitapların, onların ilgisini çekebilmesi için kurgusunun çok heyecan verici ve hareketli olması, konuşmaların yoğun geçiyor olması, farklı farklı kişilerin konuşturulması gibi etkenlerin olması gerekiyor. Bu tür kitapların içerisinde tasvirlere ne kadar az yer verilir, mecaza kaçan deyim/söz öbeği ne kadar az kullanılırsa o kadar iyi. Bu nedenle de, okul öncesi döneme ait şekilde sınıflandırılan kitaplarda genellikle bu özellikleri arıyorum ve bir yetişkin gözüyle kitabı ne kadar beğensem de asla onlara hitap etmediğini fark ediyorum. Tabi ki her çocuk bir değildir ama buradan yola çıkarak bizim evdeki çocukların farklı yaş aralığına rağmen ortak bir zevkle sevdikleri, okutturdukları kitapları tanıtıyorum(bu kısmı daha önce de söylemiştim.) ki sizin çocuklarınızın da bu kitapları seveceğini düşünerek size bir fikir versin..

uykudan-once-alti-masal-kitap-433e749c2aa25d7c39d73b054e27ead7dUykudan Önce Altı Masal serisinin sadece bir kitabı kalmıştı büyük market indirimlerinin birinde ve kitap şekil olarak çok hoşuma gitmişti. Kağıdının kalitesi, resimlerin canlılığı ile beni bile cezbettiyse çocuklar bayılır diye düşünmüştüm ve yanılmamışım. Kurgusu da kitabın kendisi kadar güzeldi üstelik. Nedir içeriği?
Bizdeki kitap serinin dört numaralı kitabı: “Başkalarını Anlayan Böcekler”. Olay böceklerin arasındaki bir konuşma şeklinde kurgulanmış. Çok canı sıkılan örümcek bir gün diğer böcek arkadaşlarına neden acaba insanların kendisini sevmiyor olabileceğini soruyor. Sonra karınca, salyangoz, arı da aynı soruları soruyor ve uğur böceğini neden bu kadar seviyorlar’a geliyor soru. Bilge uğur böceği hepsine tek tek yanıt veriyor ve sonunda diyor ki: “Herhangi birisiyle arkadaş olmak istiyorsanız, onun ne düşündüğünü tahmin etmeye çalışmalısınız. Belki sizin için iyi olan bir şey onlar için kötüdür.”

20170308_000234.jpgBaşkalarını anlamaya çalışmak, empati yapmak duygularını vurgulayan ve bunu başarılı bir şekilde yapan bir kitap gerçekten. Üstelik her böcek ayrı ayrı konuştuğu için, hepsinin seslendirmesini farklı bir ses tonu ile yaparak daha çok dikkatlerini çekebilir, hikayenin içine daha çok girmelerini sağlayabilirsiniz.

Daha küçüklere hitap ediyor olsa da sayfa sayısı az olduğu için bazen “boğazın çok ağrıyorsa bu kısa kitabı okuyabilirsin anne” şeklinde yedi yaş tarafından da zevkle okutturulabilen bir kitaptır kendisi.

Serinin diğer kitaplarını denk gelip almamıştım ama kitapyurdu’nda şu an indirimli fiyatı ile 2.43 tl. Eminim diğerleri de bu kitap kadar güzeldir. Kağıt kalitesi bu kadar güzel ve canlı iken, hikaye de bu kadar hoş bir anlatımla anlatılmışken bazı kitapların böyle bilinmiyor olması, meşhur olamaması bence çok acı. Oysa aynı kaliteyi yakalayamadığı halde ünlü olmayı başarmış birçok kitap öyle fahiş fiyatlarla satılıyor ki üzülüyor insan. İşte bu yüzden önyargıyı bırakıp kıyıda köşede kalmış kitaplara yönelmeli, onlara şans vermeli diye düşünüyorum…

Kuzey Çocuk Yayınları’ndan Uykudan Önce Altı Masal kitabı, üzerinde yazdığı ibare ile 3-6 yaş arası için yazılmış. Daha küçükler ve büyükler için de okunabilir. 

 

Uykudan Önce Altı Masal” için 3 yorum

  1. Selamünaleyküm tavsiyelerin için teşekkür ederiz ablacım.. Hepsini kenara not ediyorum inşallah 🙂

    Beğen

Yorum bırakın